Min modiga mormor och den dansande elefanten

Min modiga mormor

och den dansande elefanten

Charlies modiga mormor bor i Afrika. Ibland hälsar han på henne. Då händer det alltid spännande saker. En gång när Charlie och hans kompis Changa sitter i sin koja högt uppe i ett träd får de syn på en stor elefant som närmar sig byn. Det är inte bra, för den trampar ner fälten. Men snart får byn ännu värre problem. En svart panter gömmer sig i snårskogen.
Min modiga mormor och den dansande elefanten är en bilderbok där äventyren kretsar kring Afrikas vilda djur. Illustrationerna är gjorda av Helena Bergendahl, som fångar det afrikanska landskapet i stora måleriska bilder.

"Spännande och närvarande berättat, fint bildsatt, om morska mammas mamma som bor i Afrika. Tänk att hälsa på där! Mäktiga mormor räds inte arga svarta pantrar och framför allt - fattar elefanter."
Mama

"Inger Jalakas fantasieggande berättelse borde fascinera barn i sena förskoleåldern och väcka tusen frågor om djur, natur och att kommunicera utan gemensamt språk. Dessutom modernt icke-exotiserande, utan att vara torr och foträt."
Vi Föräldrar

"Den är lika bra som de två föregående. Karaktärerna är distinkta, historien dramatisk."
Aftonbladet

"Jag njuter av mitt besök i den lilla byn mitt i det vilda Afrika."
Upsala Nya Tidning

Min modiga mormor och den dansande elefanten kom ut på Alfabeta Bokförlag 2006.


Min modiga mormor och noshörningen Nofu

Min modiga mormor

och noshörningen Nofu

Charlie är på besök hos sin mormor, som bor i Afrika. Mormor har hittat en ensam noshörningsunge på savannen. Hon kallar den Nofu eftersom den är så frisk och fin.
Charlie och Changa, en kamrat från byn, hjälper mormor att ta hand om Nofu.
Men en morgon har Nofu rymt. Utan att tänka sig för springer pojkarna iväg för att leta efter honom ...
Min modiga mormor och noshörningen Nofu är uppföljaren till Min modiga mormor. Det är en spännande bilderbok med måleriska bilder som fångar det färgstarka afrikanska landskapet och dramatiken i berättelsen.
Illustrationerna är gjorda av Helena Bergendahl.

"Det känns skönt med en småbarnsbok där en äldre kvinna beskrivs som både modig och vild, en mormor som man gärna hälsar på för hos henne händer det grejer! ... Spännande och varmt berättat i en välavvägd komposition."
Borås Tidning

"Mormor bor invid savannen i södra Afrika, ett landskap som Bergendahls akrylmålningar skildrar i lysande, taktila, gula, röda och gröna färger. Läsakten blir uppslukande. Den som skaffar boken har fått en bit instant Afrika att då och då plocka fram ur bokhyllan."
Aftonbladet

"En riktigt spännande och intressant bok med vackra bilder från en annorlunda miljö. Femåringen som fick den uppläst för sig var väldigt fokuserad och inne i berättelsen, nästan så hon höll andan när det var som mest spännande. Sedan avrundas historien och slutar lyckligt i en afrikansk solnedgång.
Perfekt att somna på."
ä Norra Västerbotten

Min modiga mormor och noshörningen Nofu kom ut på Alfabeta Bokförlag 2005.


Min modiga mormor

Min modiga mormor

Mormor bor i Afrika. Hon har besök av sitt barnbarn Charlie. En eftermiddag paddlar de kanot på Zambezifloden och tittar på djur. Allt är lugnt och skönt tills de av misstag råkar åka rakt på en flodhäst som ligger i vattnet. En stor hanne! Den flodhästen blev inte glad... Tur att mormor vet precis hur man tas med vilda djur.
Min modiga mormor är en spännande bilderbok där en stilla paddlingstur förvandlas till ett riktigt äventyr.
Helena Bergendahl har illustrerat med stora, måleriska bilder som fångar det färgstarka afrikanska landskapet och dramatiken i berättelsen.

"Mormödrar nu för tiden är annorlunda än förr. Visst kan de bjuda på choklad med vispgrädde och berätta sagor, men först ger de sig ut på farliga äventyr med barnbarnet. Åtminstone är det vad mormodern gör i den här annorlunda, färgstarka boken, illustrerad med roliga teckningar."
Aftonbladet

"Spännande alltså, vackert och ganska farligt, men på god distans, långt bort i Afrika - en utmärkt debut och god sängkantssaga för hyfsat trygga barn i Sverige från kanske fyra år och uppåt."
Dagens Nyheter

Min modiga mormor kom ut på Alfabeta Bokförlag 2003.


Skapad 2004-11-23 || Uppdaterad 2017-02-28
http://www.jalakas.se/ Version 1.1 || Copyright © Inger Jalakas || Foto: Elisabeth Ohlson Wallin || Webb CS Design