Hatpocket

Hat

I den fjärde Nordindeckaren flyter en drunknad ung man iland på Lindholmen. Margareta Nordin hittar honom när hon är ute på en av sina många promenader med rottweilern Totte.
Det som från början såg ut som ett självmord visar sig vara en regelrätt eliminering av en bricka i ett spel i den undre världen. De som håller i trådarna befinnner sig dock långt därifrån bland medieelit och politiska högdjur.
Alla har vi ett förflutet och när en framgångsrik familjs mörka hemligheter kommer i dagen börjar Nordin samla ledtrådarna.

"Författaren Inger Jalakas fortsätter med sina samhällsanalytiska polisromaner, där Margareta, Camilla och ordinarie polischefen håller etiken högt och envetet arbetar mot lösningar av olika fall. En behaglig roman i all sin hemskhet med brott och mord, med trovärdiga karaktärer som andas tilltro till sitt arbete."
Bibliotekstjänst

"I Inger Jalakas kriminalroman Hat står hatbrott mot hbt-personer i centrum, men också grupptryck och individens längtan efter bekräftelse är viktiga ämnen. Det är en bok om drömmar som gått i stå, och om hur ensamhet kan driva människor till vidriga gärningar".
Tidningen Kulturen

"Jag har sagt det förr och säger det gärna igen - Inger Jalakas förtjänar mer uppmärksamhet som deckarförfattare. Visst är hennes berättelser ganska konventionella, hon spränger inga gränser, men i språket och berättarsättet ryms en stark resonans av sorg, förlust och längtan. När persongalleriet i nya boken om kriminalaren Margareta Nordin framträder associerar jag till Jonas Gardells teveserie 'De halvt dolda'."
Tara

"Titelns Hat syftar på hatbrott, främst mot homosexuella. Det mest fascinerande med boken är dock att det mer är kärlek, i nöd och lust, och vänskap som är grundtonen. Och det tackar vi för, för att hon visar att människor är komplicerade varelser... Detta är en polisroman med tonvikt på roman."
DAST Magazine

Hat kom ut på Normal Förlag 2009. Den kom som pocket på Tre Böcker Förlag 2011.

Tjuvläs här


Ur min aska

Ur min aska

Kriminalinspektör Margareta Nordin ligger hemma med en sommarförkylning när hennes käresta och kollega Camilla Svensson hittar barnpornografi i en beslagtagen mobiltelefon.
Snart är Margareta på benen igen och tar upp jakten på det internationella pedofilnätverk de kommit på spåren.
Samtidigt krackelerar en familj med två små barn. Vad döljer sig egentligen bakom fasaden i radhusidyllen?
Misstänksamheten förmörkar människors sinnen. Rädslan breder ut sig och växer till hat. Till slut återstår bara en väg, att skipa sin egen rättvisa.

"Men allt det som krävs för att en kriminalroman ska lyfta från genomsnittlig till förstklassig, finns i den här engagerade berättelsen om kvinnovåld, pedofili och rättssamhällets oförmåga att skydda de utsatta. Författaren frossar aldrig i otäcka detaljer, utan berättar trovärdigt om människors inre kraft."
Tara

"Romanens tema är den vuxnes ansvar gentemot barnet, och lagens ansvar gentemot människan... Detta är en riktigt bra roman. Den är välskriven, spännande och berör på djupet. Trots att pedofiltemat kan kännas lite utslitet gör Inger Jalakas det bra och värdigt, utan att det blir spekulativt."
Sydsvenskan

"Ska man skriva om svåra och tunga ämnen räcker det inte att bara vara engagerad. Det behövs kunskaper också. Det har Inger Jalakas och hon skriver så det ryker. Gastkramande är plötsligt ett ord med verklig betydelse."
Femina

"...redan efter några sidors läsning är jag fast. Det går inte att släppa boken, trots olusten och oviljan att läsa vidare som kommer krypande när ett incestuöst förhållande antyds... svår att släppa och på köpet får vi lära oss en del om hur rättsväsendet fungerar, eller inte fungerar, i fall som dessa."
Jusektidningen

Ur min aska kom ut på Normal Förlag 2007. Den kom som pocket 2008.

Tjuvläs här


Den ryske mannen

Den ryske mannen

Söndagen den 26 december 2004 hittas en man hängd på Indoeuropeiska Institutets vind i Göteborg. Mannen på vinden visar sig vara institutets professor emeritus Andres Ahava, en est som kom till Sverige som flykting i slutet av andra världskriget.
Samma morgon ringer telefonen hemma hos kriminalinspektör Margareta Nordin. Samtalet kommer från Evert Pettersson som är i Thailand på semester tillsammans med Margaretas mor Boel. Evert berättar att Khao Lak drabbats av en flodvåg. Han själv är skadad, Boel är försvunnen.
När det ödesdigra samtalet kom satt Margareta och åt frukost med sin kollega och käresta Camilla Svensson. Strax efteråt kallas Margareta till brottsplatsen. Hon åker dit, mot Camillas vilja.
En del människor sörjer och går vidare med sina liv. Andra glömmer aldrig en förlust. Som en cancersvulst ligger smärtan inom dem, växer och väntar på det enda som kan förlösa den - hämnd.

"Sveriges första litterära lesbiska kriminalinspektör heter Margareta Nordin. Hon kom, såg och segrade i 'Sinne utan svek'. Nu är hon tillbaka. Efter att ha vandrat genom den manliga heterodeckardjungeln kommer Jalakas böcker som manna från himlen."
QX

"Men man kan också läsa henne för att det är kul att läsa spännande historier som utspelar sig i Göteborg."
GT

"Jalakas roman är en välskriven och intressant berättelse, som lånar kriminalromanens form för att berätta en historia om svek, förlust och hämnd... Lite längre nästa gång, ber vi författaren vänligt, för hon kan verkligen skriva och Margareta Nordin vill vi gärna träffa igen!"
Sydsvenskan

"...en välskriven och spännande kriminalroman med många bottnar. Kort sagt, en väldigt bra bok."
Nu

Den ryske mannen kom ut på Normal Förlag 2006. Den kom som pocket 2007.

Tjuvläs här


Sinne utan svek

Sinne utan svek

En stormig septembernatt springer Soraya för sitt liv. Något fasansfullt har hänt, men hon vet inte vad. Hennes minne är blankt, tömt på innehåll. Det enda hon vet är att hon måste bort.
Samma natt brinner den gamla medeltidskyrkan i Lyckviken utanför Kungälv. När rökdykarna går in finner de en död människa framme vid altaret.
Kriminalinspektör Margareta Nordin och hennes kolleger på länskriminalpolisen i Göteborg får i uppdrag att lösa fallet.

"Martin Beck, Kurt Wallander och Erik Winter - maka på er, nu kommer Sveriges första lesbiska kriminalinspektör.
Margareta Nordin var namnet."
Aftonbladet

"Jalakas är dämpat men effektivt ilsken och har god hand med polisjargong och utredningsteknik. Hon kryddar de dialogtäta kapitlen med svavelosande bibelcitat, som utgör ett utmärkt om än skrämmande komplement till intrigen."
Sydsvenska Dagbladet

"...skriven med en ilsken nerv som sticker likt nålar i kroppen."
Tidningen Boken

"Det är spännande. Och då menar jag spännande på riktigt...
Vore detta en perfekt värld hade Nordin blivit den nya Beck eller Wallander. Hon hade fått reda ut mordgåtor på vita duken med dundrande specialeffekter, stirrat ner på oss från videohyllan och dykt upp på teve regniga sommarkvällar. Till dess får vi nöja oss med en litterär vardagshjälte. Men det är inte heller fy skam. Speciellt inte när hängmattan eller fåtöljen hägrar för en bokstund av bästa kaliber."
QX

Sinne utan svek kom ut på Tre Böcker 2005. Den kom i pocket på Normal Förlag 2006 och som ljudbok på Lind & Co 2017.

Tjuvläs här


Borde vetat bättre

Borde vetat bättre

Ett nyfött barn kidnappas på Östra sjukhuset i Göteborg. Mamman, Helena Hansson, har precis flytt från barnets far, som misshandlat henne.
Är det en tillfällighet att just hennes barn försvinner? Eller är det som Helena tror, att kidnappningen är en makaber hämnd iscensatt av pappan?
Kriminalinspektör Margareta Nordin kopplas in på fallet. Hon är böjd att instämma i Helenas åsikt. Men har de rätt?
Hur har han i så fall gått till väga? Och vad har hänt med barnet?
Helena är lillasyster till Anna Hansson, huvudperson i Krokodilens leende. Anna och bästa väninnan Ina Denisovitj gör allt de kan för att hjälpa Helena hitta sitt barn...

"Greppet att låta både förövaren och offret komma till tals är suggestivt. Spänningen finns hela tiden och allt kulminerar i en dramatisk upplösning."
Jury

"...lättflytande språk, inte minst i dialogen. Perspektivet är feministiskt, men inte pekfingermässigt."
Sydsvenska Dagbladet

"Inger Jalakas har skrivit en lättsmält thriller för tjejer. Lagom lång för en tråkig tågresa."
Dagens Arbete

Borde vetat bättre kom ut på Tre Böcker 2001. Den kom som pocket på Tre Böcker 2002 och som ljudbok på Lind & Co 2017.

Tjuvläs här


Krokodilen

Krokodilens leende

Journalisten och fyrabarnsmamman Anna Hansson stressar runt inför en förestående reportageresa till Thailand ihop med fotografen Leif Erixon. De har planerat att göra ett antal olika artiklar, bland annat om sexindustrin.
En svensk pedofil, Hasse Persson, reser till Thailand på flykt från de svenska myndigheterna.
Akkaflickan Meelai lämnar sin hemby i norra Thailand med en främmande man. Meelai tror att hon ska börja arbeta som hembiträde i den lilla staden Mae Sai några mil från byn. I själva verket har föräldrarna lurats att sälja henne till en bordell i Chiang Mai.
Krokodiler är gatubarnens namn på pedofiler.

"De tre historierna löper förstås samman på slutet, och själv sträckläste jag romanen hela vägen dit. Inger Jalakas har modigt och skickligt behandlat en företeelse som är så obegripligt hemsk att vi ofta inte vill befatta oss med den. I Krokodilens leende finns alla argument varför vi måste göra det, om det så bara är att stödja Rädda Barnen."
Bohusläningen

"Vreden är smittande, avsmaken välformulerad, känslan av total maktlöshet inför eländet nära nog total."
Kvällsposten

Krokodilens leende kom ut på Tre Böcker 2000. Den kom som pocket 2001.

Tjuvläs här


Lustmord

Lustmord

Kommissarie Knut Velander borde vara en man i sina bästa år. Men det är han inte. Håglös och missmodig, överviktig och astmasjuk stretar han vidare på Lunds polishus i ständig kamp mot nedskärningar, omorganisationer och avancerad brottslighet.
I fem noveller lustmördar Ulla Trenter och Inger Jalakas sex svenska deckarhjältar, bildligt och ibland bokstavligt.
Med bitsk humor parodieras pusseldeckare som bekymrar sig mer över vinets kvalitet än mordoffrens kval, hårdkokta hjältar som kan resa sig upp, borsta av sig och rusa vidare efter varje grov misshandel, dystra kommissarier som ältar sin ångest över samhällsutvecklingen, och rättrådiga machomän som briljerar med sin antikverade sexistiska kvinnosyn.
Lustmord är en samling noveller som roar, underhåller och sänder kalla kårar utefter ryggraden.

"Det är mycket ont om leenden i svensk kriminallitteratur, en genre som förvisso tål att hedras, men som inte far illa av ett mysande fniss då och då. Därför är det glädjande att Ulla Trenter och Inger Jalakas med förenade krafter och en väl avvägd kombination av skämtlynne och satir skrivit novellsamlingen Lustmord."
Kvällsposten

"Tråkighet kan vara väldigt skrattretande och i Lustmord... är det kanske talande att nidbilderna av Martin Beck och Wallander är roligast. Deras kroniska tungsinthet är tacksamt material för en satir och Trenter och Jalakas tar elegant till vara den gnällighetsfaktor som kan driva en läsare av Mankell och Sjöwall & Wahlöö till vansinne."
Dagens Nyheter

Lustmord kom ut på Stenshögs Förlag 1999.


Skapad 2004-11-23 || Uppdaterad 2017-03-16
http://www.jalakas.se/ Version 1.1 || Copyright © Inger Jalakas || Foto: Elisabeth Ohlson Wallin || Webb CS Design