Sexochkarlek

Sex, kärlek och Aspergers syndrom

Det absolut vanligaste problemet för vuxna aspergare är ensamhet. Många människor med Aspergers syndrom är ofrivilliga oskulder stora delar av sitt liv, eller hela livet.
Relationer är svårt och aspergare saknar den lättsamhet i sociala sammanhang som ger framgång hos tänkbara partners. Just svårigheter med det sociala är en central del av diagnosen. De är dåliga på att imitera, vilket gör att självklarheter som andra tar in utan att tänka på det måste läras in aktivt av människor med Aspergers syndrom.
Saker som hur nära man ska stå en annan människa, hur man vet vems tur det är att prata, hur man gör när man hälsar är inte självklara för en aspergare. Dessutom har många en tendens att tolka det som sägs bokstavligt, och mycket svårt för att tolka mimik, gester och subtila signaler.
Naturligtvis är detta förödande om man vill flirta med någon. Resultatet blir att aspergarna halkar efter när andra successivt utökar sina erfarenheter och förkovrar sig i kärleksspelet. Och för varje år som går blir det allt svårare att bryta sin isolering och våga försöka.

Allt du behöver veta om sex, kärlek och Aspergers syndrom handlar om hur man kan förkovra sig i kärleksspelet. Boken innehåller fakta från den internationella forskning som finns, texter om den omvälvande tonårstiden, hur man tränar sin sociala talang, hur man hittar potentiella partners, skillnaden mellan bra och dåliga relationer, aspergares sexuella mångfald. Den innehåller också en rad intervjuer med aspergare, som berättar öppenhjärtigt om sina erfarenheter av relationer, sex och kärlek.

"När Jalakas nu berör samma ämne igen är det därför naturligt att hon inriktar sig på det stora problemet med relationer vilket naturligtvis inkluderar både kärlek och sex. Och hon gör det på ett föredömligt sätt genom att bl.a. presentera forskningsfakta och initierade texter om de känsliga skol- och tonåren. Men det som gör boken extra intressant är att den i stor utsträckning bygger på fallbeskrivningar där människor med AS i olika åldrar får komma till tals. Detta är ett värdigt komplement till Nördsydromet."
Bibliotekstjänst

Allt du behöver veta om sex, kärlek och Aspergers syndrom kom ut på Alfabeta Bokförlag 2010.

Tjuvläs här


Nordsyndromet

Nördsyndromet
Allt du behöver veta om Aspergers syndrom

Den här boken önskar jag hade funnits när min son fick diagnosen Aspergers syndrom. Rättare sagt, jag önskar den hade funnits långt tidigare. Då hade jag vetat varför han var annorlunda. Jag hade kunnat hjälpa och stödja honom på ett bättre sätt. Jag hade haft lagen på min sida när jag stred för att han skulle möta förståelse i skolan.
Men han är född 1982. Han började i ettan 1989. Då var diagnosen inte ens etablerad i Sverige. Nu är den det. Det finns psykiatriker som kan utreda och diagnostisera. Det finns lagar som reglerar samhällets åtaganden gentemot människor med Aspergers syndrom. Däremot saknas fortfarande kunskap, både hos folk i allmänhet och folk som borde veta.
Med denna bok vill jag dra mitt strå till kunskapsstacken. Om du som läser är anhörig till en aspergare hoppas jag du ska känna dig stark och full av kamplust när du läst den. Du ska veta att du inte är ensam. Vi är många som brottas med samma känslor som du. Vi är många som stångar våra huvuden blodiga mot en oförstående omgivning. Vi är många som undrar hur vi ska orka.
Livet med en aspergare har definitivt sina poänger, men det ställer stora krav på uthållighet. Det är inte ett sprinterlopp, det är New York maraton.

"Författaren Inger Jalakas berättar på ett kunnigt, kärleksfullt och respektfullt sätt om hur det är att leva med ett barn med Aspergers syndrom. Här får vi ta del av hennes och andras erfarenheter: Tips till lärare, vad diagnosen innebär, hur en utredning går till, vilka krav man kan ställa på myndigheter och mycket mer.
Nördsyndromet är en fantastisk bok om fantastiska människor, en bok som gör en glad och full av kämparglöd! Missa den inte!"
Barnens Bokklubb

"Allt du behöver veta om Aspergers syndrom är undertiteln och den stämmer... En ambitiös uppslagsbok för dem som möter människor med Asperger. Den kan också användas i utbildning av lärare, vårdpersonal och liknande."
Bibliotekstjänst

"Inger Jalakas bok är en utmärkt handbok. Undertecknad har visserligen veterligen ingen släkting med AS men tror ändå att det här är boken som är mycket användbar för föräldern som ska strida för sitt barn, och förstås också för läraren som möter eleven med Aspergers syndrom."
Allehanda

Nördsyndromet - Allt du behöver veta om Aspergers syndrom kom ut på Alfabeta Bokförlag 2007 och 2011.

Tjuvläs här


Agility

Agility - från start till mål

Agility är sporten för dig som vill göra något roligt med din hund. I agility får hunden utlopp för sitt behov att röra sig, samtidigt som den får använda sin hjärna.
Agility passar (nästan) alla. Det spelar ingen roll vilken ras hunden har eller vilken ambitionsnivå du har. Huvudsaken är att ni har roligt. Agility SKA vara roligt, nämligen. Det står till och med i reglerna.
I Agility - från start till mål finns allt du behöver veta om hinderinlärning och handling, kommandoord och kroppsspråk, motivation och belöning, samarbete, kontakt och konsekvens. Plus praktiska exempel på banor och kombinationer som ni kan öva på.
Boken sträcker sig från de första trevande hoppen till och med den första tävlingen.
Bilderna är tagna av fotografen Roger Lundsten.

"Agility - från start till mål är en mycket snygg bok med vackra färgbilder och lagom avvägd text."
Brukshunden

"Agility - från start till mål vänder sig till den helt gröna agilityföraren. Språket är lättsamt och smidigt och förpackningen mycket inbjudande med massor av färgbilder på agilityhundar i alla former och storlekar.
Jalakas har en skön glimt i ögat när hon beskriver typiska nybörjarfel och hur man kan träna agility och lydnad i vardagen, för att träningen ska bli mer positiv på agilityplanen."
Hundsport

"...en ypperlig handbok att sätta i händerna på den som blivit nyfiken på sporten."
Bra Hund

Agility - från start till mål kom ut på Prisma Bokförlag 2005. En ny upplaga med de nya reglerna kom 2007.

Tjuvläs här


Utbränd

Från utbränd till nytänd

Fler och fler svenskar blir utbrända och långtidssjuka. Men de flesta tar sig faktiskt igenom eländet och kommer igen, ofta med en förändrad livssyn. Den här boken handlar om dem.
Inger Jalakas har undersökt det stressade svenska samhället och utmanar de ansvariga, samtidigt som hon stärker de drabbade med tips och exempel att hämta styrka ur.
I Från utbränd till nytänd får man veta hur man kan skapa sig ett bra liv efter att ha varit utbränd. Faktaavsnitt varvas med den fiktiva berättelsen om Ragnar, 52-årig projektledare, som struntar i varningssignalerna och går in i väggen med en smäll.
Boken är rikt illustrerad med Camilla Christensens träffande och humoristiska ögonblicksbilder ur den utbrändes vardag.

"En bok jag varmt rekommenderar dig som är duktig till förbannelse och därmed ligger i riskzonen, men också alla som vill få en ökad förståelse för utmattningsdepression."
Polistidningen

"...en bok att både förfäras och roas av och kanske framförallt för de drabbade att känna igen sig i och hämta styrka ur."
Västerbottens Folkblad

"Trösterik bok om utbrändhet. ...beskriver sjukdomen på ett bra och begripligt sätt."
Länstidningen Östersund

"...underhållande och informativ."
Dagens Nyheter

Från utbränd till nytänd kom ut på AlfabetaAnamma Bokförlag 2003. Den kom som pocket 2004 och som e-bok 2015.

Tjuvläs här


Mera jävlar anamma

Mera jävlar anamma, mamma!

Den 8 mars 1997 kom Jävlar anamma, mamma! Handbok i överlevnad för ensamma mammor. Boken väckte stor uppmärksamhet och vann läsarnas hjärtan. Mera jävlar anamma, mamma! är den efterlängtade uppföljaren, omarbetad och delvis nyskriven.
Här skildras tillvaron ur ensamma mammors perspektiv. Boken är en blandning av fakta, tips, författarens egna erfarenheter och (ofta absurda) händelser ur den fiktiva personen Ina Denisovitjs liv.
Detta är en bok att känna igen sig i och hämta styrka ur, men också en bok med en stor portion humor. Dessutom innehåller den träffande illustrationer av Cecilia Torudd, känd inte minst för Ensamma mamman.

"Lättläst, kul och faktaspäckat."
Föräldrar & Barn

"Ibland är det så roligt att man skrattar tills tårarna rinner. Humor är ett bra medel för att få fram ett budskap. Inger Jalakas vet att väl använda det och hon gör det med stor träffsäkerhet."
Skånska Dagbladet

"Framför allt är det här uppmuntrande texter, även om det som presenteras är elände emellanåt."
Västerviks-Tidningen

"...fungerar som en kopp varm honungsmjölk vid en förkylning. Den lindrar till vardags. Och den är utmärkt att identifiera sig med."
Upsala Nya Tidning

Mera jävlar anamma, mamma! kom ut på AlfabetaAnamma Bokförlag 2002. Den kom som pocket 2003.

Tjuvläs här


Nyttiga nosen

Den nyttiga nosen

Teknik i all ära. Hundens nos är fortfarande oöverträffad som doftsensor. Bara vår egen brist på fantasi sätter gränser för vad vi kan använda den till.
Hundar har levt i symbios med människor sedan urminnes tider. Längre än någon kan minnas har vi utnyttjat deras luktsinne.
I Den nyttiga nosen berättar Inger Jalakas om duktiga hundar som satt sin nos i människans tjänst och letar reda på bomber, minor, narkotika, försvunna människor med mera.
Här presenteras bland andra bombhunden Ronja som även kan spåra lukten av lungcancer, ID-hunden Rex som identifierar brottslingar på doften, och röksökhunden Tarro som nosar sig fram till brandhärden i rökiga trappuppgångar.
Boken tar också upp forskning som lär oss förstå hundarna bättre, liksom träningsmetoder som gör dem ännu nyttigare. Bilderna är tagna av fotografen Roger Lundsten.

"Att hundar har en utmärkt nos visste jag men att den var så otrolig hade jag ingen aning om."
Laholms Tidning

"Trots att jag haft kontakt med de flesta hundtyper, så blir jag helt fascinerad av den målande bild som framställs. ...Faktum är att jag sträckläste de 121 sidorna med full behållning under någon timmes tid - och var på väg att börja om igen efter genomläsningen."
Hundsport

"Intressant läsning för den som fascineras av hur hundar arbetar med nosen."
Göteborgs-Posten

Den nyttiga nosen kom ut på Bilda Förlag 2000.


Jävlar anamma, mamma

Jävlar anamma, mamma!

Handbok i överlevnad för ensamma mammor

Jävlar anamma, mamma! är boken Inger Jalakas önskar hade funnits när hon skilde sig. Det är en bok att känna igen sig i, hämta styrka ur och le igenkännande åt.
Här finns allt från goda råd om hur man kan planera och prioritera sin tid, till fakta om ekonomi och hälsa, samlevnad och skilsmässor. Om svårigheten att leva utan sex och fördelar med att inte ha en karl i huset.
Vägvisare i singelmammans vardag är Ina Denisovitj. I en rad mininoveller får vi följa hennes öden och äventyr tillsammans med barnen Stina och Oskar. Det är ett liv med många vedermödor, men alls inte utan poänger.
Boken är illustrerad med Cecilia Torudds teckningar ut Ensamma mamman.

"Äntligen har den kommit, handboken i överlevnad för ensamma mammor."
Västerviks-Tidningen

"Jalakas har lyckats skriva en stärkande handbok för ensamma mammor."
Norrländska Socialdemokraten

"Boken känns som en enda lång peppning."
Dagens Nyheter

"En härlig blandning av allvar och humor."
Fönstret

"Träffsäkert och med ironisk udd."
Norra Västerbotten

Jävlar anamma, mamma! kom ut på Ordfront Förlag 1997.


Bara barn

Bara Barn

- om sexturism och slaveri

Bara Barn handlar om ondska. Om cynism, profithunger och moraliskt förfall. Om sexindustrins hänsynslösa handel med barn. Om turisters aningslösa gödande av systemet.
En stor del av innehållet tilldrar sig i Thailand. Det betyder inte att problemet är isolerat till Thailand. Långt därifrån. Sexuell exploatering av barn förekommer överallt. Thailand är enbart ett exempel. Ett belysande sådant, både vad gäller orsaker och omfattning. Landet har lockat sexturister sedan Vietnamkrigets dagar. En del av dem förgriper sig på barn, medvetet eller omedvetet.
I Bara Barn beskrivs situationen ur ett internationellt perspektiv. Här berättar författaren om offren, profitörerna och motståndarna. Hon belyser de västerländska sexturisternas roll i spelet. Och hon försöker besvara frågan: Varför?
Bilderna är tagna av fotograferna Leif Hansson och Ylva Robin.

"...en lättillgänglig översikt över hela problematiken, med utblickar över hela globen."
Dagens Nyheter

"...deprimerande läsning, men det finns inslag av hopp."
Upsala Nya Tidning

Bara Barn - om sexturism och slaveri kom ut på Utbildningsförlaget Brevskolan 1995.


Skapad 2004-11-23 || Uppdaterad 2017-02-28
http://www.jalakas.se/ Version 1.1 || Copyright © Inger Jalakas || Foto: Elisabeth Ohlson Wallin || Webb CS Design