Agility

Agility - från start till mål

Egentligen hade vi tänkt träna sök med vår Berner Sennentik Sasha. Jag hade just skrivit en bok om hur vi människor använder hundens fantastiska nos och familjen var väldigt sugen på att försöka få vår lilla valp lika duktig. Eller nästan i alla fall.
Alltså satte vi igång så fort hon fick lämna sin biologiska mor och flytta hem till oss. Men det visade sig snart att Sasha hade en alldeles egen åsikt om sökträning (liksom om en massa annat). Att söka var helt enkelt inte särskilt kul. Inte ens godis bakom soffan var intressant nog för att hon skulle göra sig omaket att leta reda på det. Trots att hon i alla andra sammanhang är världens gottegris.
Först tänkte vi att hon nog var för ung. När hon blev lite äldre skulle hon nog ändra åsikt. Men icke. Sök är helt enkelt inte Sashas grej.
Agility däremot, det är roligt. Det roligaste som finns faktiskt. Tycker Sasha alltså. Från första stund studsade hon som en gummiboll en halvmeter över alla hopphinder, yr av lycka. Sedan landade hon vid mina fötter och dansade runt, runt istället för att springa vidare till nästa hinder. Oemottaglig för alla försök till kommunikation.
Sashas spralliga beteende är naturligtvis inte särskilt vägvinnande. Tanken är ju att det ska gå fort att ta sig runt en agilitybana. Vill man vinna tävlingar har man inte tid att dansa.
När detta skrivs är Sasha fyra år. Vi har tränat agility sedan hon var ett. Numera tar hon sig oftast runt hela banan. Men hon är fortfarande mer glad än snabb. Jag har insett att hon aldrig kommer att bli champion.
Men vad gör det. Både hon och jag har kul.
Som extra bonus har vi dessutom fått en hund som (oftast) lyder, även utanför agilitybanan. Eftersom jag är den där intressanta människan som talar om för henne vad hon ska göra på agilityn, anser hon att jag är flockledare. En åsikt som jag till fullo delar.
Alltså kan jag varmt rekommendera agility till hussar och mattar som vill göra något tillsammans med sin hund. Oavsett ambitionsnivå. Oavsett ras. Numera tävlar hundarna i tre storleksklasser, små, mellanstora och stora.
Sasha, som alltså är en Berner Sennen, tillhör de stora. Vilket innebär att hon befinner sig i samma klass som Border Collies. Ett faktum som inte precis underlättar om man har målsättningen att vinna. Alla som sett en agilitytävling vet att Border Collies flyger fram över banan med blixtens hastighet. Faktum är att de rör sig så snabbt att jag ibland tvivlar på att domarna hinner se om de gör fel. Till skillnad från när min Sasha skuttar fram, alltså.
Detta uttalande var ett lysande exempel på att jag är precis så duktig på bortförklaringar som utövare av agility lär vara. Åtminstone om man får tro en okänd tänkare på internet som anser att agility är

"grenen för dig som inbillar sig att du visst kan springa lika fort som din hund, samt skrika och vifta med armarna på samma gång.
Du är den ständige optimisten som trots att din hund har diskat sig tre gånger på raken, kommer att vinna nästa lopp (det svåraste). Hoppet överger dig aldrig, däremot överger dig ofta flåset och ibland hunden. Men du är lika glad för det. Det kommer ju fler lopp.
Om inte säger du så fort du klivit av banan. Du har tusen förklaringar till vad som blev fel och varför. Du är expert på att se alla domarmissar och vet så väl att den ena klon var på kontaktfältet. Så det så.
Du tävlar mest för att träffa andra glada optimister ­ som inte heller kommer någon vart med sina hundar. Du tycker att det borde delas ut fler och större priser och tar glatt emot jumborosetter".

Måste erkänna att det ligger något i beskrivningen.
Hur som helst, i den här boken kan du lära dig allt du behöver veta om de olika hindren, vad hunden förväntas göra och hur detta kan läras in. Den presenterar kombinationer och banor som du kan träna på. Den beskriver hur du kan förbereda dig för en tävling. Den berättar om olika slags inlärning, kommandoord och kroppsspråk, motivation och belöning, vikten av kontakt och konsekvens.
Och, sist med inte minst, den tar upp vanliga misstag och hur dessa kan korrigeras. För misstag kommer du och din hund att begå. Jag lovar. Fast, å andra sidan, de kan alltid bortförklaras.

Tillbaka

Skapad 2004-11-23 || Uppdaterad 2017-02-28
http://www.jalakas.se/ Version 1.1 || Copyright © Inger Jalakas || Foto: Elisabeth Ohlson Wallin || Webb CS Design